Різновиди та сорти ефіопської кави, їх походження

размещено в: Блог | 0

В Ефіопії зростає більше 10 000 різновидів кави. Тривалий час їх називали загальним терміном «ефіопська спадщина» або «місцеві різновиди». Це пов’язано з тим, що різновиди не були класифіковані, оскільки багато з них до цих пір існують в природному вигляді.

З чого почалась ефіопська кава

Історія кави починається в Ефіопії. Саме там були виявлені перші дерева арабіки, які потім розповсюдились в країнах виробництва.
В Ефіопію не завозять різновиди з інших країн, хоча саме тут росте найбільша кількість різновидів. У південних і західних регіонах Ефіопії досі є незаймані ліси, де ростуть унікальні дикі кавові дерева, які природним чином адаптувалися до цієї місцевості. Їх називають «місцеві різновиди».

В кінці 18 століття зацікавленність уряду Ефіопії у виробництві і експортуванні кави зріс. Це зіграло важливу роль в розширенні кавових плантацій за межами лісової зони. Через економічну доцільність виробництво кави почало збільшуватися. Фермери самостійно відбирали в лісах відповідні саджанці і обмінювалися ними між собою. Вважається, що більшість різновидів кави, які вирощують фермери Guji, Bale та в інших сусідніх зонах, пішли з диких кавових дерев лісів Bada Magada і Harenna.

В теперішній час більшість ефіопських фермерів вирощують або місцеві різновиди кави, або виведені науково-дослідним інститутом кави JARC. Цей інститут домігся величезних успіхів з моменту свого створення в 1967 році. З 1978 року, JARC налагодив розвиток 40 покращених різновидів кави, які були поширені серед фермерів по всій країні. Протягом останніх 40 років селяни отримували сучасні різновиди кави і садили їх разом з традиційними дикими.

До недавнього часу ефіопську каву не поділяли по різновидах і узагальнювали назвою «ефіопська спадщина». Це пов’язано з тим, що інформація про ефіопські різновиди була недоступна фермерам і тим, хто бере участь у виробництві. Щоб припинити використання терміну «ефіопська спадщина», всі різновиди поділили на дві основні групи: різновиди JARC і регіональні різновиди.

Різновиди JARC

З 1970-х років селекціонери JARC розробили 40 різновидів кави, які зараз вирощують в Ефіопії. Ці різновиди діляться на декілька груп:
стійкі до хвороб кавових ягід 1974 і 1975 років;
стійкі до іржі кавового листя;
ORSTOM — колекції французької кави;
гібридні різновиди (відібрані по врожайності та сухостійкості);
спеціальні різновиди.

Різновиди, стійкі до хвороб кавових ягід 1974 і 1975 років

У 1971 році хвороба кавових ягід (CBD) поширювалася по всій Ефіопії. У 1972 році було вирішено зібрати і використовувати широку генетичну різноманітність ефіопської кави для створення стійких до хвороби різновидів.

Процес відбору почався в 1973 році. І в результаті були зібрані колекції з 19 місцевостей на південному заході Ефіопії, які дослідники з JARC протестували. У підсумку вони відібрали 13 різновидів з районів Gera, Metu Bishari, Washi і Wush Wush для удосконалення стійкості до CBD.

Різновиди, стійкі до іржі кавового листя

Іржа кавового листя (CLR) — захворювання, яке вражає кавове листя і призводить до значного зниження врожайності в низинних регіонах Ефіопії. Щоб вирішити цю проблему, селекціонери вирішили знайти різновиди з природною стійкістю до CLR. Після декількох років досліджень, в період з 1998 по 2002 рік виділили три різновиди: Catimor J-19, Catimor J-21 і Gesha / Geisha.

ORSTOM — колекція французької кави

У 1966 році L’Office de la Recherche Scientifique Et Technique Outre-Mer (ORSTOM), який тепер називається Institut de Recherche pour le Développement (IRD), зібрав насіння кави для генетичної каталогізації. Ці зразки були відправлені на дослідні станції по всьому світу, а також збережені в Ефіопії. ORSTOM був фактично першим, хто посадив JARC в 1967 році. В Ефіопії ці різновиди називають французькою колекцією кави. Із зібраних кавових дерев JARC випустили Dessu (F-59) і Mi’oftu (F-35).

Гібридні різновиди відібрані по врожайності і посухостійкості

Дослідження виявили більш високу плідність потомства в порівнянні з материнськими деревами. Тому JARC ініціював розвиток гібридів. Їх створили шляхом ручного запилення двох різновидів арабіки. Основною метою розвитку гібридних різновидів в Ефіопії було підвищення врожайності дерев і посухостійкості. У період з 1998 до 2016 року для виробництва поширили шість гібридів: High-Yield Hybrids — Melko CH-2, Ababuna, Gawe і Drought-Tolerant Hybrids — Melko-Ibsitu, Tepi-CH5, EIAR50-CH.

Спеціальні різновиди

В процесі селекції різновидів кави дослідники JARC виявили, що генотип дерев залежить від навколишнього середовища. Тому в 2002 році вирішили розвивати регіональні різновиди (LLDP). Метою цієї програми є створення різновидів, які краще адаптуються до конкретних зон вирощування кави.
В результаті JARC розробив 11 різновидів спешелті для виробництва в Gera, Sidama, Yirgacheffe, Walaga і Hararge, які показали високий смакової потенціал і стійкість до хвороб.

Регіональні різновиди

Різновид, який спочатку був обраним з дикорослої кави і адаптований до конкретних агроекологічних умов, називається регіональної різновидом.

Гірські тропічні ліси в південно-західній Ефіопії відомі своїм багатим генетичним різноманіттям дикої арабіки. Вважається, що з цих лісів походять різноманітні регіональні різновиди, які культивуються зараз. Протягом століть фермери вирощували каву з насіння, зібраного в лісах.

Ці різновиди передавалися від фермера до фермера і від регіону до регіону. В результаті навіть сьогодні деякі відомі ферми все ще виробляють каву тільки регіональних сортів.
За даними опитувань, проведених в 1989 і 1994 роках, щонайменше відомо 130 регіональних різновидів: 22 в Hararge, 75 в Jimma, Illuababora, Walaga, Gambella і Asosa на південному заході і 33 в південних районах: Borena, Gedeo і Sidama.

Регіональні різновиди в Gedeo, Sidama, Guji, Borena

Різновиди з Gedeo (Yirgacheffe), Sidama, Guji, Borena — одні з найвідоміших і високоякісних в Ефіопії. Ці різновиди кави відомі своїми квітковими і цитрусовими смаковими профілями. Вони були відібрані з лісів для висадки на фермах і поширювалися в цих зонах протягом десятиліть.

У Guji і Borena кава є економічно важливим товаром, що приносить гроші фермерам, і є історично унікальним продуктом. Тому в цих районах виробництво кави розширюється. Найпопулярніші різновиди кави в Guji: Bedessa, Kudhumi, Miqe, Sawa, Walichu. У Gedeo — Dega, Kurume, Wolisho.

Регіональні різновиди Hararge

Hararge відомий як перший район вирощування кави за межами південно-західної Ефіопії. Кава звідси більше відома на міжнародному ринку як «кава Harar». Harar — назва столиці двох зон Hararge. У цих зонах випадає невелика кількість опадів, тому для них підходять посухостійкі різновиди кави. Друга проблема регіону — хвороба кавових ягід.

У 1989 році провели дослідження і визнали 22 регіональних різновидів кави в Hararge. Найімовірніше, що це в основному унікальні регіональні різновиди, так як різновиди JARC тут не адаптувалися. 12 зареєстрованих регіональних різновидів з цього регіону: Abadir, Buna Guracha (A і B), Buna Qalaa, Cherchero, Fudisha, Gomma, Kubania, Muyera, Shek Ousen, Shimbre, Shinkyi, Wegere.

Різновиди на заході і південному заході Ефіопії

Чотири основні зони в цих районах — Jimma, Illuababora, Keffa і Walaga. У південно-західній і західній Ефіопії, фермери зробили вибір з лісових і напівлісових систем виробництва кави і розробили групу регіональних різновидів. У 1989 році виділили 76 найменувань. Найпопулярніші різновиди в цих районах — Mia, Kerenso, Gotu, Dalacha, Gori Gesha 2011 (GVE), Gesha 1931 (GVE), Yawan, Bedessa, Sinde, Kuburi.

Навіщо розбиратися в різновидах ефіопського кави

Учасники кавової індустрії по всьому світу по-різному розуміють ефіопську каву, тому що інформації про різновиди небагато. Розуміння різновидів допомагає імпортерам, експортерам та обсмажувальщикам ідентифікувати кожну з них по смаковому профілю і робити конкретний вибір. А кінцевий споживач буде розуміти, яку каву він п’є. У підсумку ця прозорість принесе користь на кожному етапі виробництва і споживання кави. Під впливом цього, кава з Ефіопії буде ставати ще кращою.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *