Кава в турці — найпростіший спосіб пригостити й здивувати друзів

розміщено в: Рецепти | 0

Приготування кави у класичній мідній джезві

Єдиного правильного рецепта заварювання кави в турці не існує, тому розкажу як роблю сам, коли підбираю режим обсмаження кави для джезви. Також підкажу, якими параметрами треба маніпулювати, щоб отримати варіанти смаків і обрати свій.

Зверніть увагу, якщо у вас немає млинка з жорнами, отримувати стабільний результат буде складно. Але виключення є. Щоб зварити каву в турці саме по-турецьки, потрібно змолоти зерна у пил. Саме так працює блендерний млинок. Смак при цьому виходить найміцніший, з яскраво вираженою гіркуватістю.

Для нашого рецепта «кава в турці», на першу спробу, потрібно 8 грамів кави середнього або трохи світлішого обсмаження, змеленої безпосередньо під час приготування. Це приблизно півтори-дві чайні ложки. Помел схожий на дрібно мелену харчову сіль. Води 100-110 мл з низькою мінералізацією.

Існує варіант зробити напій на більшу кількість води. Якщо брати 150-170 мл на 8-10 грамів кави, отримаєте меншу насиченість смаку, але більшу дозу кофеїну. Щоб зменшити кофеїновий вплив, заливайте у джезву заздалегідь підігріту воду і скорочуйте час варіння до однієї хвилини.

В деяких рецептах пишуть, що для джезви (турки) каву потрібно молоти до стану пудри. Це буде відповідати дійсності, якщо ви хочете отримати гіркий та міцний варіант. Так пригощають у Туреччині. Наші уподобання інші. Ми робимо збалансовану каву, щоб гіркоти було небагато і трохи відчувалась кислинка.

Варіння кави повинно тривати 1-2 хвилини. Щоб вкластися у час, бажано брати воду підігріту. Знімати джезву з вогню миттєво, як тільки почне підійматись пінка. Без затримки розлити у чашки. Додатково перемішувати не треба. Ніяких повторів і доведення до кипіння. Щоб повноцінно відчути смак напою, треба почекати 5-7 хвилин.

У подальших варіантах приготування змінюйте лише один параметр. Наприклад, взяти кави не 8, а 6-10 грамів, але кількість води залишити без змін. Наступного разу збільшити або зменшити подрібнення зерен. Таким чином знайти свої уподобання.

Приготування кави в електричній джезві

Простіше готувати каву в електричній джезві. Результат буде трохи іншим.

Важливо — не змелюйте зерно дуже дрібно. Електрична турка нагріває воду за 2-3 хвилини, це довго. Щоб не відбулося зайвої екстракції, використовуйте підігріту воду, десь до 50 градусів. Тоді кава набуде готовності за півтори-дві хвилини, щоб уникнути надлишкової екстракції. Недолік електричних джезв такий, що не існує електричних турок на одну порцію. Якщо варити каву на одну особу в турці розрахованій на 250-300 мл, через велику площу випаровування втрачаються ароматні речовини з яких складається неповторний смак.

Різноманітність рецептів для джезви

Варити каву в турці можна з додаванням різноманітних компонентів. Експерименти не мають меж. Тут і часткова заміна води на соки, шматочки заморожених ягід, фруктів. Спробуйте додавати спеції. Добавки не повинні затьмарювати відтінки кавових присмаків.

Щоб кава краще розкрилась при варінні в джезві, треба використовувати спеціальне обсмаження.

На сайті «Сам собі кавовар» є можливість зробити персональне замовлення і вказати, що обсмаження потрібно саме для турки (джезви).