Я заварювати каву у джезві

размещено в: Блог | 0

Єдиного правильного рецепту заварювання кави у джезві не існує, тому розповімо як це робимо ми, під час тестування нової партії кави. Також підкажемо, якими параметрами треба маніпулювати, щоб отримати варіанти смаків і обрати свій. Звертаємо увагу, якщо у вас немає якісного млинка з жорнами, нічого доброго не вийде.

Знайомство з новим сортом кави радимо починати зі стандартних пропорцій. Це 10 грам кави молотої безпосередньо під час приготування. Помел схожий на цукор. Вода з низькою мінералізацією у кількості 100-110 мл. В деяких рецептах пишуть, що для джезви (турки) каву потрібно молоти до стану пудри. Це буде відповідати дійсності, якщо ви хочете отримати гіркий та міцний варіант. Так само вас пригостять у Стамбулі. Наші уподобання інші. Ми робимо збалансовану каву, щоб гіркоти було небагато і відчувалась кислинка.

Процес нагрівання кави не повинен бути тривалим, не більше 3-4 хвилин. Знімати джезву з вогню треба миттєво, як тільки почне підніматись пінка, і без затримок розливати у чашки. Ніяких повторів і доведення до кипіння. Якщо хочете більш повно відчути смак приготованого напою, треба почекати 7-10 хвилин, щоб кава охолола.

У подальших варіантах приготування треба змінювати лише один параметр. Наприклад, взяти кави не 10, а 8 грам, але кількість води залишити без змін. Наступного разу збільшити або зменшити подрібнення зерен. Таким чином знайти свої уподобання.

Зазначимо, що кава є складним продуктом. Концентрація смакових компонентів на стільки висока, що помилка на декілька грамів помелу, або відхилення на 10-20 мл води в одній порції призводить до іншого результату. Працювати з кавою треба як в аптеці, з вагами або мірною ложкою.

Набагато простіше готувати каву не у класичній джезві з міді, а у електричній.

Електрична турка нагріває воду швидше, за 2-3 хвилини. Цього як раз достатньо, щоб уникнути надлишкової екстракції. Недолік у них той, що не існує електричних турок на одну порцію. Якщо варити каву на одну особу у турці розрахованої на 250-300 мл, то через велику площу випаровування, втрачаються ароматні речовини, з яких складається неповторний смак.