Як зварити каву в турці, щоб здивувати друзів

розміщено в: Рецепти | 0

Загального правильного рецепта заварювання кави в турці не існує, тому розповімо як це робимо ми під час тестування нової партії зерна. Також підкажемо, якими параметрами треба маніпулювати, щоб отримати варіанти смаків і обрати свій.

Звертаємо увагу, якщо у вас немає якісного млинка з жорнами, отримувати стабільний результат буде складно. Але виключення є. Щоб зварити каву в турці саме по-турецьки, потрібно змолоти зерна у пил. Саме так працює роторний млинок. Смак при цьому виходить найміцніший, з яскраво вираженою гіркуватістю.

Для нашого рецепту, на першу спробу, потрібно 8 грамів кави середнього або трохи світлішого обсмаження, змеленої безпосередньо під час приготування. Це приблизно півтори-дві чайної ложки. Помел схожий на дрібно мелену харчову сіль. Води 100-110 мл з низькою мінералізацією. В деяких рецептах пишуть, що для джезви (турки) каву потрібно молоти до стану пудри. Це буде відповідати дійсності, якщо ви хочете отримати гіркий та міцний варіант. Так само вас пригостять у Стамбулі. Наші уподобання інші. Ми робимо збалансовану каву, щоб гіркоти було небагато і трохи відчувалась кислинка.

Варіння кави повинно тривати 1-2 хвилини. Щоб вкластися в час, бажано брати воду заздалегідь підігріту до 50-60 градусів. Знімати джезву з вогню треба миттєво, як тільки почне підійматись пінка. Без затримки розлити у чашки. Додатково перемішувати не треба. Ніяких повторів і доведення до кипіння. Щоб більш повно відчути смак приготованого напою, треба почекати 5-7 хвилин.

У подальших варіантах приготування треба змінювати лише один параметр. Наприклад, взяти кави не 8, а 6-10 грам, але кількість води залишити без змін. Наступного разу збільшити або зменшити подрібнення зерен. Таким чином знайти свої уподобання.

Зазначимо, що кава складний продукт. Помилка на декілька грамів помелу призводить до іншого результату. Працювати з кавою треба як в аптеці, з вагами або мірною ложкою.

Набагато простіше готувати каву не у класичній джезві з міді, а в електричній. Хоча результат буде трохи гіршим.

Електрична турка нагріває воду за 2-3 хвилини. Цього достатньо, щоб уникнути надлишкової екстракції. Недолік у них той, що не існує електричних турок на одну порцію. Якщо варити каву на одну особу у турці розрахованої на 250-300 мл, то через велику площу випаровування, втрачаються ароматні речовини, з яких складається неповторний смак.

Варити каву в турці ще можна з додаванням різноманітних компонентів. Експерименти не мають меж. Тут і часткова заміна води на соки, шматочки заморожених ягід, фруктів. Спробуйте додавати спеції. Головне, щоб добавки не затьмарили тонкі відтінки кавових присмаків. Інакше кава перетвориться в узвар або невідомо який коктейль.

Дотримуйтесь правила, що рідину додаємо до рідини, а сухі компоненти до сухих. Наприклад, цукор або спеції до сухого помелу кави, а сік до води. Небажано залити помел водою, а потім додавати спеції. Або насипати в турку каву, потім налити воду, потім цукор і на останнє знову щось сухе.

Щоб кава краще розкрилась при варінні в турці, треба використовувати спеціальне обсмаження. На сайті «Сам собі кавовар» є можливість зробити персональне замовлення і вказати, що обсмаження потрібно саме для турки (джезви).